pátek 24. ledna 2014

Riskatní obchod

Staré hry se už těžko shání po kamenných obchodem. Většina objevů tedy pochází z internetu, ať už z aukcí nebo inzerce. A při těchto domluvách je vždy risk nějaké ztráty, pokud si hru nevyzvednete sám. Stává se málokdy, že zrovna to co chcete, má u sebe člověk z blízkého okolí. Takže nejen že riskujete nepoctivého prodejce, ale mnohdy je vaším největším nepřítelem ještě pošta. Stačí balík blbě zabalit a vše je na kaši, případně se balík rovnou ztratí. 
Bez ohledu, jak platíte, vždy riskujete, že se svých pěnez ani zásilky už nedomůžete. Já osobně preferuji platbu předem před dobírkou, poněvadž když mě bude chtít někdo okrást, tak dá do balíku cihlu a já jsem nahraný úplně stejně, jako kdyby mi neposlal nic při platbě předem. Osobně vidím malinkou výhodu v poslání peněz na účet, protože máte alespoň nějaký kontakt na prodejce, který si nemohl vymyslet. Naopak pokud si dobírkou vyzvednete cihlu, nemáte na prodejce nic. Takový člověk si totiž zřejmě vymyslí svoji odesílací adresu.
Sám jsem takhle za ta léta doplatil několikrát. Nejvíce jsem tratil na koupi periferie na NES, keyboardu Miracle Piano. Tehdy jsem zaplatil snad 2000-3000 a neměl jsem nic. Pošta byla podezřele levná. Balík z USA měl doplout na lodi a já tak nějak stále věřil, že dojde, až jsem propásl šanci cokoliv na PAYPALu reklamovat. Obdobně mi nedošla z ebaye hra Kráska a zvíře (PAL only NES game) ztráta cca 400. Ale bylo toho víc. Koupě hry přes allegro, platba přes IBAN a polská banka si z doručené částky strhla polovinu. Dopadlo to tak, že mi nezůstalo nic - ze 600 si po dvou stech rozdělily banky a 200 skončilo na účtu prodejce. Ten mi nic neposlal, protože dostal jen polovinu ceny a já se na další platbu s prominutím vys**l. Z nedávné doby si můžu stěžovat ale jen na české prodejce. U některých lidí je tak nějak zvykem chovat se vulgárně. 
Zažil jsem člověka, který byl po platbě předem zřejmě rozladěn, když jsem na něj tlačil, aby mi po týdnu odeslal balík. Nakonec zásilka došla a chybělo několik her. Nebylo tehdy specifikováno, o jaké hry má jít, šlo pouze o počet. Pán mi po mojí reklamaci vynadal, že jsem si u něj před odesláním měl ověřit, jaké konkrétní hry jsou součástí prodeje , a že teď neví, co neposlal. Nakonec jsem se samozřejmě těch tří her nedomohl. 
Další z českých luhů a hájů. Taková neblahá vlastnost je strčit do krabičky od hry nějakou úplně jinou a zásadně levnější. Takhle mi došel Super Mario 3D Land box se Splinter Cell 3D. 
Zatím jsem ale na lidi nezanevřel, naštěstí ještě existuje většina, která se chová slušně. A mnohdy není třeba ani čekat peníze na účtu a rovnou odesílám balíček s prodanou hrou. Stejně tak na dobré slovo je poštovní výměna. S lidmi, kteří sbírají hry jsem provedl i výměny v řádech několika tisíc a nebyl problém.
No teď proč jsem s tímhle článkem vlastně začal. Mám v tuto chvíli lehce přes 5000 nad propastí. Desátého ledna jsem totiž objevil inzerát s naprosto skvělou nabídkou. Inzerát zněl na Gamecube a 40 her za 3000,-. Bez ohledu o jaké hry se mělo jednat jsem to prostě chtěl. Okamžitě jsem zavolal na uvedené číslo a hry si zamluvil. S prodejcem jsme se domluvili na tom, že mi po víkendu pošle číslo účtu a seznam her. Jenže víkend uběhl a po mé sms intervenci mi došlo číslo účtu a žádost o 5000,-. Prodejci se ozval někdo druhý a nabídl mu tuto částku. A on v domění, že jsem ten druhý, zaslal na moje číslo jiné než smluvené požadavky. Proběhl další telefonát a já se domáhal mé rezervace. Následně mi byly hry znovu příslibeny  už ale za vyšších cenových podmínek. Dostal jsem na mail kompletní seznam her (Fire Emblem, Luigis Mansion, Zelda collectors edition, oba Metrodi, další Zeldy) a okamžitě jsem odesílal platbu. To bylo pondělí.

Ve středu jsem odeslal mail s prosbou a potvrzení přijetí peněz a zasláním čísla zásilky - až bude odesláno.
Nic.
Čtvrtek ta stejná prosba.
Nic.
Pátek několik nepřijatých telefonátů a už značně asertivnější mail.
Nic.
V sobotu ráno mi přišla krátká sms: "Balík odešlu v pondělí".

Dnes je pondělí a zatím nic. Tuto situaci bych nazval značně nepříjemnou a  zejména v pátek bych řekl podezřelou. Proboha lidi, když si necháte na účet zaslat takové peníze, tak komunikujte. Tedy pokud nemáte v plánu něco jiného než zásilku odeslat.

 Sedám k článku o 4 dny později. Informační embargo prodejce pokračovalo, žádná odezva, telefon nebere a balík stále nikde. Nezbývá tedy než jít podat v pondělí trestní oznámení a doufat aspoň v malou aktivitu policie.

4 komentáře:

  1. 5 000 Kč je už docela dost peněz, takže by i policie měla jednat. Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  2. To zamrzí, stalo se mi něco podobného letos v létě s PS3 SuperSlim 500Gb za 3500Kč. Nakupoval jsem na Aukru, takže jsem posílal peníze okamžitě a počítal s tím, že mám alespoň Aukro záruku vracení peněz. Paní, která nejdříve komunikovala okamžitě a slušně najednou omezila komunikaci, následovalo pár dnů ticho a balík nikde. Po cca týdnu mi zazvonil telefon a v něm se mi paní svěřila, jak si chtěla přivydělat pomocí vystavení inzerátu třetí společnosti, jak musí živit dítě sama a tak dále. A že ten inzerat byl asi podvodný a že s tím půjde na policii, peníze prý ale zašle. U toho samozřejmě plakala. Po pár minutách jsem jí utišil s tím, že pokud zašle peníze zpět do měsíce, tak to nebudu nijak více řešit. Také jsem jí poprosil o zaslání kopie protokolu od policie. Po nějaké době ho zaslala a tím mě přesvědčila, že si na mě opravdu nic nevymýšlí. Peníze jsem také do měsíce obdržel a dá se říci, že jsem z toho tedy vyšel dobře. Každopádně nic příjemného a paní mi je líto ještě více. Nejspíše jí napíšu, abych zjistil jak to s podvodníkem a jejími penězi dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  3. Musim zaklepat, všechny moje nákupy na ebay (všechny 2 :) dopadly bez problému, a nejhorší, na co jsem za ty roky narazil na aukru, je poničenej obal, popř. zaprasená konzole :) Snad mi štěstí vydrží, furt se rozhoupávám k nákupu tiskárny pro Game Boy.

    OdpovědětVymazat
  4. Nakonec to vyšlo tak, jak to vyšlo. Mám toho méně, ale pořád lepší než nic. Nevěřil jsem, že vůbec něco dojde.
    Tiskárna je sranda na chvíli, pak asi začíná být k ničemu. Jednou jsme uvažovali, že budeme chodit po Brně, fotit lidi a pak se jim budeme snažit ty fotky prodat. Potom z toho sešlo, ale je to asi to nejlepší, co se dá s tiskárnou dělat. Byly moc velké nároky na baterii (tiskárna jich potřebuje 8). A pak bylo třeba sehnat papír, originální jsou už většinou nepoužitelné. Nové termopapíry jsem koukal mají v Makru. Narozdíl od e-shopů jsem objevil i rozměry vhodné pro GB printer.

    OdpovědětVymazat